Aku?

My photo
Sabah, Malaysia
Blog Untuk Renungan Masa Depan Apabila Dah Bertongkat.. Namun Lalui Hidup Kita Di Dunia Realiti Semasa Meniti Ke Hari Tua.. Gunakan Blog Hanya Sebagai Medium Penggerak, Bukan Sebagai Diri Yang Bergerak.. Kerana Nyata Lebih Bermakna Dari Maya..

Thursday, July 7, 2011

Lari Tajuk _ Degree tue sampah dek..

;'/


Sumber : Pakcek Google



Hahaha wa nak mencarut hari nie . Harap tak lari tajuk..

Kisah yang wa nak cerita penuh dengan story :

Tengah menahan benda yang nak keluar. Semua berpusat dari perut. Nak muntah, nak kentut, nak berak dan nak keluar semualah yang berasal dari perut. Semuanya hasil daripada keseganan diri menunggu giliran untuk masuk ke bilik yang berlangsungnya 'upacara' temuduga Penerbit Rancangan RTM. Muka dua penemuduga garang yang lalu tadi sangat menggerunkan hati.

Tiba-tiba terdengar dialog hampeh ini..

Kakak SPA : Ada bawa diploma dek..
Si Sengal : Aik.. saya tak ada diploma.. saya ada degree..
Kakak SPA : STPM ada?
Si Sengal : Buat apa semua tue kak, saya ada degree?..
Kakak SPA : Ada baca surat panggilan temuduga tak..?
Si Sengal : Dah.. sebab tue datang sini dengan bangga tue.. Proffesion nie untuk diploma kan.. Thats y i bawa Degree.. mengalahkan semua pangkat rendah-rendah tue..
Kakak SPA : ( mempamer biji mata yang bulat dan sengaja dibesarkan )
Kakak SPA : Adik nie fresh graduate eh?
Si Sengal : Yup . Ala kak, kerja nie pilihan terbawah kak.. saja nak isi..
Kakak SPA : Giniela dek.. Akak pun ada degree jugak tapi gred 17 jer dek, cari makan nyer pasal.. Hah abang-abang dan kakak-kakak depan tuh semua datang sini dengan degree. Tuh brother dua orang depan tuh datang sini guna master.. Tak caya gie selak sijil dia orang..
( Semua yang tengah menunggu giliran senyum kepada adik sengal itu )
Kakak SPA : Kalau adik nak teruskan, adik balik rumah, then ambik semua sijil-sijil yang akak sebut tadi bawak sini..
( Si Sengal yang tengah tebal berdiri dengan gaya sebal terus meninggalkan bilik kebal itu)

Hati aku : hahaha.. Ada degree pun sampah perangai.. ingat masih dalam lingkungan dinasti 1980an, 1990an eh.. Ada degree di pandang tinggi.. Degree tue sampah sekarang dek.. Senang sangat nak dapat, di mana-mana leh dapat.. Ada master pun rilek jer brother2 depan tue.. Belagak!!!.. 

P/s i : Ada degree tak menjamin ok.. Hati bersih Insyaallah dapat menjamin masa depan.. Tapi ilmu harus dicari selagi mampu... Bukan kerana tittle " SAYA ADA DEGREE".. itu semua sampah pada dinasti 2010 ke atas.  master baru leh citer derr...

P/s ii : Aku tiada kaitan dengan semua cerita di atas. Wahahahha..
Aku Tetap Aku Di sudut Aku Terus Memerhati_AmkaNsem

12 comments:

Mama Amani said...

Alahai... dunia skang nie dh x pnadang semua tu... tul tu ya ptg ada hati yang baik...

Ada master pun ssh nak dpt keje dik... klu y dh ada master tu, cam sampah gak rasa coz dorg atas tu nak ada PhD lak... huhuhu...

apa pun ilmu perlu di cari selagi idup ni... i like....

PeRmAtA bIrU said...

betul tu sang pencinta.... degree sekarang x perlu nak bangga... even master pon belum tentu org pandang..kadang2 nak kerja guna sijil spm dulu.. baru leh naik perlahan2... hurm... mmm tuntutlah ilmu selagi hayat dibadan... tapi jangan sombong dan bongkak dengan ilmu yang dipelajari...:)

hanjila said...

mungkin begitulah hakikat dunia...

delarocha said...

menjaja degree... tapi kerja lembab,

huhu

Amiirah-Cassan said...

eee , sedih aku baca nii :( aku baru mo masuk degree baa ni ! eeee , hohoho

intan.maisarah said...

degree tak jamin apa apa
kadang2
yang punya spm sahaja lebih berjaya dari yang punya degree

Sang Pencinta said...

@ mama

sokong!

Sang Pencinta said...

@ permata biru

hati bersih sekeliling suka.. buat papun orang akan terima..

Sang Pencinta said...

@ hanjila

karma dunia

Sang Pencinta said...

@ delarocha

aku ada pengalaman begitu.. teman terlalu bangga dengan tittle

Sang Pencinta said...

@ mirah..

jangan kecundang dengan kata-kata.. harus tuntut ilmu selagi mampu.. ambik yang positif, kalu enty aku ada yang negatif, please positifkan demi masa depan anda.. ok.. gd luck si manis ada lesung batu..

Sang Pencinta said...

@ intan

hai cinta.. thanks sudi baca entri aku..

SPM o apa sahaja pankat pelajaran sesiapa tidak penting, yang penting bagaimana seseorang itu menerapkan ilmu yang diperolehi dalam dunia sebenar..

kadang mzmunah lebih banyak dari mahmudah.. jum sama-sama kita memperbaiki diri..

heeh

@ semua thanks all..

.: KATA PADA KATA :.

...Semua hasil dari Otak Aku... Hati aku kaki support... Jari aku tolong ketuk-ketuk... Kalau aku tulis time minum copy...Aku sure letak gula sebagai ct rasa untuk pastenya...takut datang surat cinta...Tapi jarang minum copy sebab aku benci copy, aku suka air gunung yang bersih dan segar...

.: Hijau itu aku... Hebat itu mereka tu... Tokoh itu tertentu :.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Open Cbox

Hak Cipta Terpelihara

Creative Commons License
aku dari sudut aku terus memerhati_amkaNsem by Aku.. Aku.. Aku.. Sang Pencinta is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Malaysia License.
Based on a work at akuakuakusangpencinta.blogspot.com.