Aku?

My photo
Sabah, Malaysia
Blog Untuk Renungan Masa Depan Apabila Dah Bertongkat.. Namun Lalui Hidup Kita Di Dunia Realiti Semasa Meniti Ke Hari Tua.. Gunakan Blog Hanya Sebagai Medium Penggerak, Bukan Sebagai Diri Yang Bergerak.. Kerana Nyata Lebih Bermakna Dari Maya..

Saturday, June 25, 2011

To _ Jernih Mata Adam

Mata itu...

Sebuah jelingan...
Sebesar hati melawan...
Setimpal kudrat tertahan...
Sekuat diri tertekan..

Mata itu...

Tersadai lemah di dada pembaringan...
Kulihat hanya matamu...
Membawa erti kau melawan rasa sengsara...
Memberi maksud kau akur dengan kuasaNYA...
Kau cuba memberi kata....
Cukup! aku cukup terasa...
Kau cuba mengolah...
Sudah! terasa diri sudah terlalu terbawa...
Kau terus meminta pengertian..
Hentikan! Aku cukup mengerti...
Walaupun dasarnya  suara itu tanpa baris kata...

Mata itu...

Penuh daya tarik...
Tarikan terbalam pada siksa...
Aku hanya mampu menyeka...
Sinis... Sinis aku untuk lelaki...
Aku lelaki yang kalah di waktu kau ingin menang..
Aku lelaki yang luarnya jantan kini berubah..
Aku jadi si tukang tangis...
Aku jadi si cengeng yang murah air mata...
Air mataku murah di depan mu...
Air mataku tumpah kerana lelaki..
Walaupun hanya aku sendiri menyedari..

Mata mu Adam..

Bangunlah wahai teman...
Panjatkan pada NYA..
Mohonla ke atas NYA..
Teruskan galak matamu...
Jangan sekali ia layu..
Jangan cuba menutupnya..
Jangan kau mahu melelapkannya untuk bermimpi..
Kerana mimpi itu membunuhmu..
Jernih itu kekuatamu ADAM!..

: Hari nie wa buat entry untuk sang teman yang sedang melawan penyakit kronik (jangkitan kuman dalam darah) yang menyebabkan Angin Ahmar. Seharian wa berada disampingnya hari nie, wa jadi perempuan ayu paling unggul... Walaupun hanya wa yang menyedari.. Sangat unggul wa hari nie beb.. Unggul... Tersangat unggul..
: Harap kau kuat untuk melawannya teman.. InsyaAllah..

: Selamat Berjuang Cikgu Adam!


P/s : Wa hanya diam buat muka 'no meaning' apabila beliau cuba membaca dalam ketar-ketar tangan ucapan-ucapan hari guru dari murid-murid kesayangan beliau... Puluh, ratus mungkin ribuan ucapan semangat untuknya... Dalam bahasa isyaratnya tadi, dia yakin dia akan membaca kesemuanya... UNGGUL GILA BABI BEB... SANGAT UNGGUL!...

Diri ini sangat kerdil..
Aku Tetap Aku Di sudut Aku Terus Memerhati_AmkaNsem

8 comments:

Domo Mega said...

sedihnye....x terbayang dek saya mcm manalah diri sendiri mengalami penyakit sedemikian....berjuanglah selagi terdaya Cikgu Adam ^_^...ALLAH sentiasa bersamamu....

nawal addina said...

Aku jadi si tukang tangis , Aku jadi si cengeng yang murah air mata

aku suka part tu ..

*tetibe teringat someone :(

elnino moona said...

cigu Adam mmg seorg yg kuat dalam melawan penyakit beliau.. semoga cigu Adam sehat seperti sediakala..anak didik LK sentiasa menantikan kehadirannya di sekolah...

p/s:..dgr cerita dr salah seorg murid smpo2..

Sang Pencinta said...

@ domo mega
Dia dalam perjuangan.....

Sang Pencinta said...

@ wa kuat tapi wa cengeng..

Sang Pencinta said...

@ moon..

Wa ada baca surat dari student PNP tue, lupa namanya sudah...

dia mau bawa cikgu adam jalan d center...

nawal addina said...

aku suka style kau . serius tak tipu ! tapi aku kena rajin kelek kamus dewan laa pasni . haha . bhasa kau , buat aku terkedu , kelu , nganga n termenung !

kau buat aku pikir pnjang ! :)

Marcella said...

normal lah perasaan tu.tak kan nak ketawa pula.lelaki tak boleh menangis ke??lelaki yang menangis ni menunjukkan yang dia lembut hati sebenarnya..takde makna air sinonim dgn orang perempuan.

kepada cikgu adam,semoga cepat sembuh.

....: TAK BEST :.....

.: KATA PADA KATA :.

...Semua hasil dari Otak Aku... Hati aku kaki support... Jari aku tolong ketuk-ketuk... Kalau aku tulis time minum copy...Aku sure letak gula sebagai ct rasa untuk pastenya...takut datang surat cinta...Tapi jarang minum copy sebab aku benci copy, aku suka air gunung yang bersih dan segar...

.: Hijau itu aku... Hebat itu mereka tu... Tokoh itu tertentu :.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Open Cbox

Hak Cipta Terpelihara

Creative Commons License
aku dari sudut aku terus memerhati_amkaNsem by Aku.. Aku.. Aku.. Sang Pencinta is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Malaysia License.
Based on a work at akuakuakusangpencinta.blogspot.com.