Aku?

My photo
Sabah, Malaysia
Blog Untuk Renungan Masa Depan Apabila Dah Bertongkat.. Namun Lalui Hidup Kita Di Dunia Realiti Semasa Meniti Ke Hari Tua.. Gunakan Blog Hanya Sebagai Medium Penggerak, Bukan Sebagai Diri Yang Bergerak.. Kerana Nyata Lebih Bermakna Dari Maya..

Friday, June 3, 2011

Ilusinasi Dalam Cinta _ Si Pencinta? (Part vi)

'Flash Back' Sebelum Mengenal Cinta

:Flash Back

Kebanyakan sudah mengerti apa itu 'flash back'. Dalam persembahan cerita bergerak yakni filem, proses mengingat semula ini digunakan untuk merungkai setiap permasalahan atau persoalan yang ditimbulkan dalam naratif cerita yang difilemkan. Persembahan 'flash back' ini diterjemahkan melalui proses penyuntingan. Tukang sunting di atas arahan pengarah akan 'tega' untuk menunggang terbalikkan sebuah cerita yang lurus demi mencapai hasrat dan kepuasan idea cerita mereka. Ini dinamakan sebagai 'pararel editing'. Susunan skrip akan diperkuatkan lagi dengan cara begini demi mencipta teka-teki daripada plot dan sub plot penceritaan.
: Walaupun banyak mengatakan  proses ini adalah biasa, namun ia kerap digunakan oleh pembikin-pembikin filem seluruh dunia. Jadi 'wa' berpendapat, ini bukanlah satu item yang biasa tetapi tersangat luar biasa. Ini kerana cara ini sudah menjadi darah daging dalam sebuah filem, kalau hendak diumpamakan, 'wa' contohkan begini, umpama tanduk diperlukan kerbau, bila hilangnya tanduk, jadilah kerbau pondan. Anggap lebih kurangla maksudnya. Walaupun skala yang menggunakan cara ini berkadar kecil, tetapi ia sangat popular jika ingin 'mensabotaj' minda-minda penonton. Pembikin filem sudah tentu tidak akan memudahkan penonton untuk memahami cerita mereka dengan mudah @ menyuap lauk di mulut penonton. Dengan maksud lain pembikin cerita akan memberi jala dan pukat atau yang seangkatan dengannya untuk penonton mencari lauk sendiri di laut mahupun daratan (hanya sebuah karutan).
: Masaalahnya 'wa' bercerita tentang industri filem luar negara. Nak cerita industri filem Malaysia, jangan! nanti 'wa' kena gam. Cukuplah jika 'wa' katakan filem Malaysia yang 'Terbaik'. Tak tenat. Simple bersahaja. Indah wajah dari kisah (thumbs up, wanita malaysia santek-santek bah.. Kata brother sabah.). Orang malaysia tidak perlu berfikir. Cukupla jika menjadi monyet di panggung atau di hadapan peti televisyen  : [sedikit sebanyak mengenai Flash Back]

Si Pencinta :
: Gambar tanpa maksud. Di cedok dari ruang maya


Hidupnya terlalu simple hinggakan seorang daripada rakan terbaiknya mengatakan "emak ko mesti senyum polos jer time pancut engko keluar". Dalam hati si pencinta, penuh dengan telinga bertitik yakni tanda soal. pujian kah itu? Permainan kata ka itu? Sindiran penuh bisa ka itu?.. Hatinya selalu bangga bila orang mengatakan wajahnya penuh kekosongan, langsung tidak mempunyai perasaan. (dalam hati, muka nie ada perasaan ka?). Cess, pandang wajah sendiri dulu, baru nilai wajah member, penuh jerawat adalah. Itulah si Pencinta, sentiasa bermain dengan hati.

: Contoh permainan hati si Pencinta (skema)

i. Hati kuat untuk mengatakan '3 low'  ada pada dirinya.. (sedikit berangan)  

Low Profile... Low Budget... Style Low

Hidup yang bersahaja tanpa banyak tanya dengan jalan yang berliku. kehidupan yang sedikit susah mematangkan dia untuk tidak terlalu yakin untuk berada di atas. Sudah sempurna bagi dirinya apabila mempunyai teman dan pelajaran. Bukan dirinya jika terlalu mengejar populariti ataupun kebanggaan sementara dunia.

Kata Teman : (kata hati pencinta)
... Bila cerita tentang masa hadapan...
:Bro, kalau wa, wa nak kerja kena gaji up 10 k.. (Nak cari keja gomen tentu payah nak masuk)
... Bila cerita di jalan raya, tengah nek van sapu...
: Bro semalam wa mimpi bawak city la bro... (nak cari selipar Jepun yang tahan. warranty sampai mati)
... Bila cerita tentang fesyen...
: Sial, special edition 501. Asal wa terangkat cikai-cikai nih... (harus menjaga kesihatan diri. makan biar kurang, tak makan tak pe..asal mantain pinggang 42)
... Bila cerita tentang telefon tangan...
: Nak pilih yang mana?, BB o I Phone o N series .. ?... (3310 duniaku duniamu. haprak tapi penuh isi)

Dan kedengaran bebelan-bebelan dari kiri dan kanan mengatakan si Pencita berada di takuk yang lama. (senyum. wajah tetap kosong). Ramai menyifatkan si pencinta ini seorang yang jauh ketinggalan zaman. (wajah tetap kosong). Aku sendiri benci sebencinya melihat wajah itu. Sial!

Kata Pencinta :

: Berjalan di susur yang penuh kacau...
: Rasa dilambung badai beralun bilau...
: Hati terpercik renjisan sasau...
: Adakah indra terpanca dek suasana...
: Adakah fiziknya anggota menerima mesra...
: Adakah kalisnya iman tertangkis dek sengsara..

: Luarnya simple senyum bersahaja...
: Dalamnya rawak tidak keruan..
: Menunduk melutut bersujud penyembuh perit, peneman duka, penceria malap...
: Simpang tanpa petunjuk, hadapan jadi belakang, tepi bergerak ke sisi.. 

: Ibu kota sengsara...
: Kotanya indah dengan perjalanan cerita...
: Desas desus maha hebat menggamit sang pengembara untuk merasa
: Hebatnya tidak terkata menutup kata2 bila sudah merasa...
: Di kiri, nyanyian dan gempita merangsang untuk terus berdiri lemah, untuk terus longlai dalam arus...
: Di kanan masih terus mencipta tekanan, mencipta jalan, mencipta kehidupan..

: Berjalan dalam mimpi... 
: Khayalan mengisi ruang resah...
: Memanggil ceria walaupun ilusi...
: Bersorak senyap yang pasti hanya dalam diri...
: Menggamit suasana yang menjauh untuk tercipta...
: Hanya mimpi menolak derita, hanya mimpi menutup sengsara, hanya mimpi mendustai wajah...
: Akhirnya mimpi memandu menjelajah realiti...


: Jiwa memandang hanya sirna sempurna alam fana...
: Cantiknya taman di mata kononnya si pencinta...
: Tompok koyak rabak terhias luka bernanah rapi diselimuti kepalsuan...
: Akan terhapuskah hipokrit, akan hilangkah dusta dan tertanamkah mazmunah sekelian alam...
: Si pencinta tetap akan mencinta dgn hati penuh meminta...



: Walaupun di mata ada kabur terserlah kegelapan..
: Kadang masa terhenti dalam hati inginkan nanti dan nanti dan nanti...

: Terhenyak sang pemikir berkritis mencoret putis yang semuanya membelakangkan persis...
: Di atas dia di tepi dia di bawah dia di belakang juga dia..
: Dan aku terperosok dalam aku dengan susuk yg juga aku...
[AmkaNsem]

: Kata hati yang selalu mengelak untuk mengatakan dia hebat, yang di luar sana En. Polan Bin Polan bersama YB Tanpa Nama bersatu memegah diri tanpa ada rasa malu (bila lu orang mau pulang wa punya DSLR.. Megah sana, megah sini...esok2 mamat jiwa kacau nie juga lu orang kacau). Itulah si pencinta bila berkritis mengenai hati. Penuh rasa tanggungan dan perasaan was-was untuk sama membesarkan hati.
: Juga tanpa maksud. juga dicedok dari ruang maya
ii. Hati kata wanita itu asid.

: Ini selalu berlaku pada mereka yang kecundang pada cinta. Bagi lelaki yang kecewa kerana cinta akibat dipermainkan oleh wanita, mereka memepunyai ribuan caci maki untuk wanita. wanita itu, wanita ini dan wanita begitu yang berkesimpulan wanita  adalah SHITTT!!!.. Bukan wa kata, mereka yang kata. Wanita adalah anugerah tuhan yang dinilai dan ternilai bagi wa as Aku Aku Aku Sang Pencinta @ Aku?.
: Si pencinta juga kata Wanita itu asid. Wanita itu racun. Wanita itu H1N1. Sangat menghairankan wa kerana si pencinta itu tidak pernah merasa apa itu cinta, kalu terasa pun mungkin hanya dalam hati atau dengan mudah wa sebut si pencinta sepi. Penakut nak mampus. Pemalu nak mati. Bila perkataan mampus dan mati itu keluar, baru wa paham si pencinta sangat takut akan wanita.
:- Bukti si Pencinta takut dengan minah

Kata " kalau tiada ribut, takkan pokok boleh "begoyang" yang terkumpul : (kata  pencinta)
: Asal muka lu pucat mat. Baru jer minah tue hai. H.A.I. hanya 3 perkataan.  (Bukan pucat seram)
: Hek elleh, sian minah tue, dia ckp ngan awak, asal awak cakap dengan dinding. (Dinding pun ada mata)
: Dia ajak jalan saing, asal awak belakang dua langkah. Tengok bontot ek, advance! (Bontot dia lebih lawa dari rupa)
: Minah tue Kol, kenapa lu tutup telinga. Off jerlah. (Apa fungsi nfon kalu tak berbunyi)

= Sial jak jawapan kan !!!!.

iii. Hati kata indah. Luarnya debu-debu berterbangan. Ahakss.. (Budget ayat lawa)

Mindanya selalu berkritis, hatinya berpuitis mengarang cerita panjang lebar, di definasikan di jari namun, yang terhasil di mulut  hanyalah seranah-seranah kosong yang kembali ke hati.
Cth: (skema la plak)

Kata minda :
: Wanita itu cantik. Cantik untuk ditatap oleh sang pria.
Turun ke hati :
: Indah rupanya, lembut lenggoknya, manis perwatakan, menawan hati pencinta.
Terhasil Di jari :
: Mata penuh lirik.. lenggang di tatap, lenggok diperhati, wajah terlukis di hati.
Terkata di suara:
: Kalaulah...... (diam)

Itulah Si pencinta:

Si cinta??????

---------> Ilusinansi vii

ilusinasi ii
ilusinasi iii

P/s : Hari nie wa malas edit gambar. Banyak gambar kawin menyesakkan photoshop. lebih di utamakan.




Aku Tetap Aku Di sudut Aku Terus Memerhati_AmkaNsem

2 comments:

echaRierie said...

fuiyooo..
entri yg berisi owh dgn point2 penting..hehe..

Aku... aKu... akU... SaNg PencINTa said...

hehhe baru belajar2 menaip...

....: TAK BEST :.....

.: KATA PADA KATA :.

...Semua hasil dari Otak Aku... Hati aku kaki support... Jari aku tolong ketuk-ketuk... Kalau aku tulis time minum copy...Aku sure letak gula sebagai ct rasa untuk pastenya...takut datang surat cinta...Tapi jarang minum copy sebab aku benci copy, aku suka air gunung yang bersih dan segar...

.: Hijau itu aku... Hebat itu mereka tu... Tokoh itu tertentu :.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Open Cbox

Hak Cipta Terpelihara

Creative Commons License
aku dari sudut aku terus memerhati_amkaNsem by Aku.. Aku.. Aku.. Sang Pencinta is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Malaysia License.
Based on a work at akuakuakusangpencinta.blogspot.com.